Uber Uppsala - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Jurrien Norder - WaarBenJij.nu Uber Uppsala - Reisverslag uit Uppsala, Zweden van Jurrien Norder - WaarBenJij.nu

Uber Uppsala

Door: Jurrien

Blijf op de hoogte en volg Jurrien

08 September 2006 | Zweden, Uppsala

Hey lieve vrienden,

Zo, ik ben hier nu al weer voor mijn gevoel een tijdje; de tijd vliegt voorbij. Om precies te zijn 16 dagen en 23 uur. In deze heb ik niet stil gezeten. Ik heb nu eindelijk alles geregeld. Internet, fiets, inschrijving op de opleiding, toegang tot de universiteitsgebouwen, bibliotheekkaart, vrienden gemaakt, lid geworden van Värmland Nation etc. Hieronder de details van dit; enkele hoogtepunten:

Wat was het moeilijk om een fiets te vinden, iedereen moest een fiets op hetzelfde moment. De prijzen stegen elke dag tot recordhoogtes. De fiets, die ik uiteindelijk heb gekocht, kostte me het ongelofelijke bedrag van € 75, veel te veel geld voor de fiets die ik heb. Maar zonder fiets ben je hier ten slotte nergens. Hopelijk kan ik hem over een half jaar verkopen, als hij dan nog iets waard is.

Ook zo´n gedoe was het met de opleiding. Je moest je al voor 1 juni hebben opgegeven, door alle problemen met de inschrijving kon ik dit natuurlijk niet. Dat was niet hun probleem werd me medegedeeld. Ik zou een half jaar niks doen. Tot dat ik op dinsdagmiddag vorige week over de gang liep van het political science department (politieke wetenschapsafdeling) en zeiden dat ze een afvaller hadden, wiens plek ik kon opvullen.

Nu volg ik de course Peace & Conflict (alweer twee weken). Dit gaat over de verschillende conflicten, die worden uitgevochten over de hele wereld. Hoe ontstaan ze? En nog belangrijker; hoe los je ze weer op (dit noemen we conflict resolutie)? Ik maak de conflicten en los ze daarna weer op. Deze course is een fulltime studie, elke dag les à zeer intensief! In de afgelopen twee weken heb ik twee boeken uitgelezen, gekkenwerk!

Daarnaast volg ik nog een avondstudie (part-time), welke is genaamd: Culture in Armed Conflicts (Cultuur in gewapende conflicten). Dit is niet echt wetenschappelijk, maar kijkt meer naar de menselijke kant van conflicten. Slachtoffers van verschillende conflicten vertellen hun verhaal. Dit vind ik belangrijk als tegenhanger van de zeer wetenschappelijke benadering van P&C, waar het aantal slachtoffers nummers worden en bloed de intensiteit van het conflict. Bij CiAC beantwoorden we vragen als: Waarom zijn er zelfmoordenaars in de islamitische cultuur/conflicten en nooit bij conflicten in Afrika of Zuid-Amerika (etc.)?

De afgelopen tijd heb ik al veel uitstapjes gemaakt. Ik ben in de tussentijd twee keer naar Stockholm geweest. Echt een super mooie stad! De prachtige wateren afgewisseld met de Gamla Stan (oude stad), een plaatje! Ik heb in Stockholm Skansen bezocht, een miniatuur Zweden (über toeristisch) en het nationaal museum (de toegang tot musea is hier GRATIS).

De natuur hier in de buurt is echt adembenemend! Ik ga vaak hardlopen door de natuur en geniet dan van de weidevelden, bergen, waterstroompjes etc. We hebben nog een dag in de natuur gehicket/gewandeld. Echt super, we hebben toen terug naar Uppsala gelift. Met de fiets hebben we door de natuur gefietst, het was die dag 22 graden. Toen we een meer tegenkwamen zijn we allemaal gaan zwemmen!

Woensdag zijn we (tussen haakjes we is trouwens de vriendengroep) naar een ijshockeywedstrijd van de Uppsala boys geweest. Was wel leuk, niet super, het was een oefenwedstrijd met weinig supporters. Dit moet ik nog een keer beter overdoen in Stockholm.

Op dit moment zijn we druk aan het plannen, we willen graag allemaal naar Helsinki, Oslo en Visby (Gotland). Allemaal weekenduitjes. Morgenochtend hebben we een auto gehuurd voor het hele weekend, en gaan we langs de kust rijden naar Gävle, een karakteristiek vissersdropje. Daar gaan we in de omgeving nog wat bezoeken (een of ander meer, geloof ik).

Ook wel leuk om te vertellen is dat we afgelopen maandag onze introductie hadden bij de Värmland Nation. We hadden daar een uitgebreide maaltijd. Iedereen kreeg een söngbok (zangboek) met de liederen van de Nation, natuurlijk allemaal in het Zweeds. Die ken ik nu allemaal! Even voor de duidelijkheid, je bent verplicht lid te worden van een Nation. Een nation is, behalve dat er studenten lid van zijn, totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Vindicat, Albertus of Dizkartes.

Iedere vrijdag is het Värmland Nation-avond, dus zo direct ook weer! Vorige week was het echt super gaaf! Heb er weer zin aan!

Nog een enkele wetenswaardigheid:

- In Zweden hoef je (overal!) alleen maar voor je eerste kop koffie/thee te betalen. De refill is hier namelijk gratis!

- Zweedse vrouwen zijn niet allemaal blond!

- Elke dag 10 uur ’s avonds in Flogsta (waar ik woon) schreeuwt iedereen uit zijn raam! Dit is om van de examenstress, en winterdepressie af te komen! Het is een traditie die al sinds de oprichting van de universiteit schijnt te bestaan.

Jullie willen natuurlijk allemaal foto’s zien???!!! Dit kan vanaf nu à ik ben te volgen of beter gezegd de foto’s staan op: jurrien.waarbenjij.nu

Het zijn er nu nog slechts 10. Ik hoop dat dat er meer worden! Ik zal zo snel mogelijk wat toevoegen!

Van het weekend ben ik dus weg! Spreek jullie allemaal weer snel!

Gtz Jurriën

• 08 September 2006 - 18:41

Mama:

Wat een leuke tijd!! Al zoveel beleefd in zo'n korte tijd dat je daar bent. Geniet ervan!

• 08 September 2006 - 18:42

Tineke:

hoi jur! erg leuk die foto's, zie ik je toch nog eens;) À bientôt!

• 08 September 2006 - 18:49

Marijn:

Zijn alle Zweedse mannen wel blond??? Klinkt verder allemaal goed, veel plezier!

• 09 September 2006 - 13:47

Bo:

He Jurrien,

klinkt allemaal erg goed, en de foto's liegen er ook niet om! Goed om te horen dat je het zo naar je zin hebt, en tot in de kerstvakantie ;)

gr. Bo

• 09 September 2006 - 17:02

Ineke:

Net je verhaal gelezen en ben heel erg jaloers op je. Mooie omgeving, leuke kamer en al een vriendengroep! En wat lijkt me dat heerlijk om elke avond even uit je raam te schreeuwen, heb je er aan meegedaan? Een boek per week kennen is wel erg veel! Ben nu al benieuwd naar je verhalen over het weekeind, zal je blijven volgen.

• 11 September 2006 - 07:30

Jennifer:

Heey Jurrien!
    Super foto's joh!

• 23 September 2006 - 22:17

Bo:

Jurrien je moet je site toch weer eens updaten met een leuk verhaal vind ik :) Of gooi eens wat nieuwe foto's online! Anyways: tot december!